Založ si blog

Matovič, Matematika a Zdravý Rozum

Tie tri položky sa mi pustili do diskusie v mojich myšlienkach v posledných dňoch. Čoho sa debata týka je jasné, prebehnutého celoplošného testovania, opatrení a budúcnosti. Matovič hovorí o celoplošnom testovaní, vraj mimoriadne úspešnom. Nemožno poprieť, prebehlo hlavne zásluhou tisícok zdravotníkov, vojakov, policajtov a administrátorov. Ďakovať treba najmä posledným, lebo tí išli do rizika stretnutia s nákazou naozaj dobrovoľne. No bolo testovanie celoplošné? Zúčastnilo sa ho viac ako 3,8 milióna ľudí. No v štáte nás žije viac ako 5,5 milióna, Matematika hovorí, že nepretestovaných bolo 1,7 milióna občanov, t.j. 30,909 %. Zdravý Rozum tvrdí, aké to je celoplošné testovanie, keď sa týkalo iba 70 % ľudí?

Pri poslednej akcii bolo zachytených viac ako 38 tisíc postihnutých rozvinutým stupňom nákazy. P. Matovič to považuje za obrovský úspech, no sám varuje, že nie je všetkému koniec, testy nemusia byť dostatočne presné. Pravda, chyba sa odhaduje na 20 %. Teda Matematika hovorí, že asi 7 800 pozitívne testovaných nemusí byť v skutočnosti chorých. Omnoho tvrdšia je jej námietka, že z tých negatívnych pri odhade nepresnosti testu môže byť 780 tisíc nositeľom víru. Zabráni sa teda testovaním jeho šíreniu, alebo sú peniaze vyhodené do vzduchu? Rozum hovorí, vďaka aj za každého odhaleného, lebo sme urobili aspoň niečo dobré.

No kde sa v štatistike nachádzajú tie tisíce identifikovaných cieleným vyhľadávaním PCR testami, len za posledný týždeň ich bolo asi 10 000!! Sú to tie isté osoby pozitívne testované AG testami, alebo aj negatívni, alebo testovali iba z tých, ktorí sa prvého kola nezúčastnili?

Po druhom kole testovania sa už vláda nijak zvlášť jeho vyhodnotením nezaoberala. Podľa mapy zostalo v červenom poli 15 okresov, čo je 19,23% z celej krajiny. No nezachytil som, že by spomenuli, či sa pre ne zaviedla výnimka ako pre zelené.

Pokojné vody viac rozbúrili spory v koalícii. Premiér už medzi „múdrosráčov“ aj dvoch koaličných partnerov, p. Bittóovú a p. Sulíka. No nesmieme zabudnúť ani na ministra Krajčího, ktorému odbornosť tiež vyhodil na oči! Ako vidieť, ocitli sa tam všetci, ktorí si dovoľujú mať iný názor ako pán premiér. Ešte šťastie, že poslúcha Pandemická komisia, ktorá včera opäť potvrdila, že prijala premiérov návrh opatrení. Zjavne bez ohľadu na ich odborný názor, pokiaľ aj nejaký majú.

Iný postreh uviedol už spomenutý minister zdravotníctva, pochváli tzv. Kĺzavý medián, teda pomer nárastu či poklesu počtu nakazených.  Kým v prvej vlne sme mali prírastok (napr. z 10 na 20 za deň, číslo bolo 2,0), no dnes to hodnotenie ma klesajúci tvar, no že to znamená pokles z 2500 na 1500, teda 0,6 sa hodnotí ako mimoriadny úspech. To len dokazuje, že štatistika je presný výpočet nepresných čísel a dokázať sa dá čokoľvek. Teda v prvej vlne boli prijaté až drakonické opatrenia s tvrdým dopadom na ekonomiku a následne na štátnu pokladňu, kde musela vláda kompenzovať škody. V druhej vlne už nie je plošné zastavovanie výroby a predaja, obišli to náramne šikovne, zákaz vychádzania má výnimku v ceste do zamestnania, ale povoľuje iba nákup nevyhnutných potravín a drogérie. Teda do iných obchodov a prevádzok zákazník nesmie vstúpiť. No vláda nemusí nič kompenzovať, lebo pracovať nikomu nezakázala.

K perličkám vlády treba zaradiť aj nariadenie p. Grölinga o prezenčnom vyučovaní pre skupinu žiakov bez prístupu k internetu. Sám ich počet uviedol, je ich 56 tisíc. No v skupinách najviac 6, teda školy budú potrebovať 9334 učiteľov a tried. No zároveň má bežať aj distančné vzdelávanie, zvládnu to školy a učitelia? Riaditelia škôl určite nie, keď informáciu dostali v piatok poobede a v pondelok ráno to má fungovať!!

No mimoriadne sa mi páči iniciatíva p. Krajniaka, ktorý sa chystá do ústavy vložiť právo na doživotné poberanie starobného dôchodku! Prepáčte, počul niekto, že by bola penzia penzistovi niekedy odobraná?

Kolektívna vina a rovnaký meter

14.03.2022

Štvavá kampaň proti ruským občanom na celom svete, ho hlavne proti športovcom tej krajiny je bezprecedentným porušením prvého pravidla demokracie. To hovorí: Všetci ľudia, bez ohľadu na pohlavie, národnosť, rasu či náboženstvo, sú si rovní. Majú rovnaké práva aj povinnosti! Vylúčenie postihnutých Rusov a Bielorusov z Paralympijských hier v Pekingu, je toho [...]

Z. Č. : Zožer, čo si si navarila!

07.07.2021

Prezidentka v dnešnom komentári k rozhodnutiu ÚS sa ukázala v skutočnom svetle. Bábka v rukách koalície, bez svedomia a ochotná poslúchať! A teraz si to poriadne zlízne! Na zjavné želanie I. Matoviča podala na preskúmanie referendovú otázku, pričom vedela, ako to dopadne. No nečakala, že ju jej verný podporovateľ tak odmení! Po vymenovaní nových členov ÚS, [...]

Klamár, farizeji a pochlebovači

03.07.2021

Je zjavné, že každému objektívne mysliacemu človeku dôjde, že píšem o našej fantastickej vláde. Expremiér a minister Matovič napadol po prevalení problémov pri dopingu očkovania svojho ministra! Ak si niekto z verejnosti myslí, že by p. Lengvarský predložil návrh, ktorý by nebol, ak už nie priamo z Igorovej hlavy, tak aspoň s jeho požehnaním, tak by sa mal dať liečiť [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 48
Celková čítanosť: 257810x
Priemerná čítanosť článkov: 5371x

Autor blogu

Kategórie